/ БГНЕС, архив
Жители от столичния квартал "Лозенец" се организират за трети протест срещу изграждането на 120-метров небостъргач в квартала на ул. "Златен рог" и "Джеймс Баучер" (срещу бившия хотел Кемпински). Протестът започва от 18.30 ч.

Жителите на квартала смятат, че избраната локация е неподходяща за строящата се сграда. Тя е в противоречие с градоустройствените изисквания, като се намира в зона с ограничение на височината на сградите от 26 м. Изграждането на подобна сграда ще създаде огромни трудности за трафика в квартала и ще влоши качеството на публичната среда.

Депутатите решават да има ли високи сгради в София

Затова протестиращите настояват проектът да бъде преработен и височината на сградата да се съобрази с височината на сградите в съседство.

Още през пролетта беше внесена подписка от над 450 жители на квартала, които поискаха да се преосмисли изграждането на небостъргачи на лозенския хълм, а в онлайн подписка се включиха над 4000 човека. След като това не се случи, сме решени да направим следващата стъпка и да започнем протестни действия.

София с нова визия: Колко ще са високи вече новите сгради?

Считано от 20 ноември 2017 г. строителството на сградата се извършва без валидно разрешение за строеж и без възможност то да бъде презаверено. С оглед на това жителите на квартала настояват да бъде преустановено това незаконно строителство и да бъде премахнат строежа.
БГНЕС