Спасеното в Костенец мече вече си има име - Никола, и в края на август ще бъде транспортирано в центъра „Арктурос“ в Гърция, съобщиха от Парк за мечки – Белица на официалната си фейсбук страница. 

Екипът на Парк за мечки – Белица пое временно грижата за малкото мече, спасено в средата на юли от вилната зона на Костенец, при сътрудничество на служители на Регионална дирекция по горите – София и „Държавно горско стопанство Ихтиман“ към Югозападно държавно предприятие, фондация „Четири лапи“, WWF България. Акцията бе координирана със служители на Министерство на околната среда и водите и Регионалната инспекция по околната среда и водите – София. 

Спасеното в Костенец мече ще бъде върнато отново в дивата природа (СНИМКИ)

От мечия парк информират, че мечето се чувства добре в осигурените за него специални условия при минимална човешка интеракция. Целта е да може лесно да се върне в естествена среда, след като порасне достатъчно. В края на август мечето ще бъде транспортирано в специализирания център за рехабилитация на кафяви мечки „Арктурос“ в Гърция, където ще може да се адаптира за живот в дивата природа. 

От Парк за мечки – Белица съобщават още, че са получили десетки коментари и съобщения с предложения как да бъде наречено мечето. Оттам посочват, че името Никола води с убедително мнозинство и мечето вече се е сдобило и с име. 
Десислава Велкова/БТА