Всеки ден е възможност да бъдем добри, а Щедрият вторник е специален ден, в който един българин реши да зарадва нуждаещите се, посещаващи храма "Света Петка" за топъл обяд. Той е доказателството, че благотворителността не е отживелица и у нас също може да бъде открита, пише Vesti.bg

Щедрият дарител, който пожела самоличността му да остане анонимна, е посетил църквата, за да се помоли. На излизане той извадил банкноти от по пет лева и започнал да ги раздава на всички, които чакали на опашка за топъл обяд пред "Света Петка".

Георги Димитров

Свидетел на доброто дело разказа пред Vesti.bg, че присъстващите изразили своята дълбока благодарност и започнали да благославят младия дарител, който споделил средствата си с тях. 

Георги Димитров

Всеки вторник и четвъртък в "Света Петка" се предлага топла храна на миряните в нужда. Ястията се приготвят в манастира "Св.Мина", след което се пренасят в църквата "Света Петка", откъдето всеки може да получи своята порция.

Георги Димитров

Любопитна подробност е, че младият дарител дори не знаел, че днес е Щедрият вторник. Запитан дали това е причината да избере днешния ден, за да дари парите, мъжът признал, че няма никаква идея, че денят е специален.

Георги Димитров

Щедрият вторник е денят, в който даряваме и празнуваме щедростта. Идеята се появява в САЩ през 2012 г. като контрапункт на Черния петък и манията по безконтролно пазаруване. Денят възниква благодарение на група млади хора, които вярват, че благотворителността може и заслужава да се „продава“.

#GivingTuesday се отбелязва в над 100 страни по света, включително САЩ, Канада, Великобритания, Русия, Германия, Испания, Сингапур, Австралия и Бразилия.
Когато правиш добро, то никога не остава ненаказано и събития като това са доказателството! През зимата имаме още повече нужда от подкрепа и грижа. Бъдете добри и не отминавайте нуждаещ се!

Георги Димитров