Палестинец нападна с нож служители на БЧК
Палестинец нападна с нож служители на БЧК / снимка: Sofia Photo Agency

Палестински бежанец нападна с нож служители на Български червен кръст и заплаши да се самоубие. Инцидентът се разигра в централата на Червения кръст в София. 23-годишният Тарек Адил Сами влязъл в сградата и поискал помощ след като по-рано през деня от Държавната агенцията за бежанци му били отказали статут на бежанец.

 

Той започнал да се държи агресивно, но успял да избяга, след което се насочил към сградата на Българския червен кръст. Първоначално той се държал адекватно, докато не свалил горните си дрехи, под които личали скорошни наранявания от нож, разказа пред Дарик Мариана Стоянова – ръководител на бежанската служба в Червения кръст.

 

Тарек Адил Сами влязъл в сградата, за да поиска помощ от Червения кръст. След като му било заявено, че не могат да му отпуснат финансова помощ, той започнал да се държи агресивно, обясни ръководителят на бежанската служба: „Казах му, че в момента можем единствено с хранителен пакет да му помогнем”.

 

Това обаче не се оказва достатъчно за палестинския бежанец: „Започна да крещи, че това е Червен кръст и трябва да му помогне”. След като 23-годишният младеж започва да се държи агресивно, Стоянова отива в кабинета си, за да извика охраната, но когато се връща, вижда „че той се съблякъл гол до кръста. Отпред тялото му е било нарязано в някакъв момент, не днес”.

 

Охраната отвежда бежанецът към асансьора, но явно поради събралите се вече служители на етажа, той отново изпада в криза: „Съблече якето, хвърли другите дрехи и извади нож отнякъде. Започна да крещи, че ще се самоубие тук в Червен кръст, да видят всички, че никой с нищо в тази държава не помага, при което изведнъж се завъртя и отиде към прозореца в дъното на коридора и излезе на козирката”.

 

Тарек все пак е арестуван от полицията, но преди това нанася материални щети в сградата: „Успял е да отвори прозорец на колежка от счетоводството, влязъл в стаята, изпочупил е компютри, всичко е блъснал на пода и пак се върнал на козирката”.

 

Преди да отиде в сградата на Българския червен кръст на палестинецът е отказан статут на бежанец от Държавната агенция за бежанци. Славова заяви, че не знае каква е причината за това: „Той твърдеше, че са го карали да подпише нещо, което не е казал и той го е скъсал”.