Оставиха в ареста 39-годишната мнимата инкасаторка, мамила възрастни хора, съобщиха от прокуратурата.

Искането за определяне на най-тежката мярка спрямо обвиняемата бе направено от прокурор при Софийска районна прокуратура, след като тя е нарушила изпълнение на мярка „домашен арест“.

Мнимата инкасаторка: Вижте как действа най-новата схема за измами на възрастни хора

Mярката ѝ е била наложена за това, че за периода от 25 август 2022 година до 15 ноември 2022 година, при условията на продължавано престъпление - с три деяния, обвиняемата е извършила три кражби на различни адреси вСофия, като е отнела чужди движими вещи на обща стойност 1442,99 лева от владението на различни лица.

В началото на декември 2022 г. тя е привлечена към наказателна отговорност и е задържана за срок до 72 часа. Наблюдаващ прокурор е поискал спрямо нея да бъде определена най-тежката мярка за неотклонение.

Състав на Софийски районен съд е определил спрямо нея мярка за неотклонение „задържане под стража“, впоследствие Софийски градски съд е наложил спрямо обвиняемата мярка „домашен арест“.

На 21 юни в Софийска районна прокуратура е постъпила информация, че обвиняемата е нарушила постановената й от съда мярка „домашен арест“. С постановление на наблюдаващия прокурор незабавно по отношение на същата е постановено задържане за срок до 72 часа, считано от нейното установяване и жената е обявена за общодържавно издирване.

Съдът определени постоянен арест, който подлежи на обжалване. Тя е привлечена към наказателна отговорност и за това, че 22 август от апартамент в кв. „Борово“ в столицата е отнела сумата от 1000 лева от владението 89-годишна жена, без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.