/ БГНЕС
Столичният общински съвет (СОС) промени механизмът за въвеждане на мярката "зелен билет" за градския транспорт при случаи на замърсяване на въздуха в столицата. Това стана на днешната сесия по направено извънредно предложение от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

Механизмът, който беше разработен в началото на тази година, дава възможност при определени условия да въвеждаме мярката "зелен билет", която се приема добре от гражданите, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Промените, които внасям сега, са свързани с невъзможността този понеделник да се обяви мярката поради факта, че нямаше инормативно зискуемите условия, въпреки метеорологичната прогноза от неделя за мъгли и възможна температурна инверсия, допълни кметът.
 

БГНЕС


По думите й при сегашната нормативна база няма възможност за навременна и гъвкава реакция. Промяната ще ми даде възможност малко по-бързо да реагирам в ситуации, подобни на тази, случила се в неделя срещу понеделник, каза още тя и напомни, че в тази ситуация "зеленият билет" е въведен едва във вторник.

Според промяната при прогноза или наличие през зимния период на жълт код за мъгла и/или инверсия, и/или безветрие, и/или ниско атмосферно налягане, обявени от НИМХ и водещи до задържане и натрупване на атмосферни замърсители в ниските слоеве на атмосферата, ще може да бъде въвеждана мярката "зелен билет" за градския транспорт.
 

БГНЕС


Кметът посочи, че по данни на Центъра за градска мобилност (ЦМГ) 74 478 столичани са ползвали "зелен билет" във вторник, а няколко хиляди граждани са се отказали от личните си автомобили в този ден. "Зеленият билет" в работен ден ще струва на общината между 200 000 и 300 000 лева, според разчетите на Центъра, посочи кметът.

Председателят на комисията по екология на СОС Лорита Радева каза, че компенсирането на загубите на ЦГМ от тази мярка се осъществява от бюджета на Столична община.