Столична община въвежда "Зелен билет" за пътуване с градски транспорт днес. Причината са завишените нива на фини прахови частици в столицата, които бяха констатирани предходните няколко дни.
 
Целта на новия билет е да се насърчи използването на градския транспорт. Затова днес столичани ще се возят в градския транспорт със "Зелен билет" срещу 1 лв. за целия ден за всички линии.
 
Показаха „зеления билет“ за градския транспорт в София (СНИМКА)
 

БГНЕС


Мярката беше одобрена с решение на Столичен общински съвет на 25 януари т.г.
 
"Особено внимание обръщаме на собствениците на автомобили с екологичен клас под ЕВРО5, да ограничат придвижването с тях. В случай, че използвате личния си автомобил, молим да не оставяте двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути", апелираха още от Столична община.
 
Вижте идеите за борба с мръсния въздух в София

От там призоваха и домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.
 

БГНЕС


Мобилно приложение ще ни алармира за мръсен въздух в София

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша изберете маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.