/ БГНЕС
Столичният зоопарк празнува 130 години. Този уикенд ще изненадва гостите си
Как галеният лъв Славчо си общува с дивите лъвици?
97437
Как галеният лъв Славчо си общува с дивите лъвици?
  • Как галеният лъв Славчо си общува с дивите лъвици?
Лъвът Славчо, обитаващ столичния зоопарк, е лъв под чехъл. Оказва се, че двете сестри лъвици го плашат и въпреки внушителния му вид той подвива опашка, когато са тримата на едно място. Причината е, че те са дошли от дивото, а той е по-скоро питомен – отгледан и прегръщан от гледачи. Това разказа директорът на зоологическата градина Добромир Бориславов по повод 130-ата й годишнина.

Зоопаркът в София празнува рожден ден - какви изненади готвят за уикенда?

София зоопарк
БГНЕС

Големите котки по традиция са едни от най-интересните видове за посетителите, наред с приматите и гигантите. Всеки, който е посещавал зоопарка в София, е видял красивия, мъжествен с огромна грива лъв. Той се казва Славчо и няма успех с лъвиците, разказа директорът.
 
"Винаги се шегувам със Славчо, защото за нашия красив мъжки лъв бяха осигурени две много красиви женски лъвици от Дания. Те са израснали заедно и са неразделни дори в момента. При опитите за събиране на лъва с женските те доминираха над него, нашият Славчо даде назад и се поизплаши. И в природата съществува такава възможност - ако женските са повече и се опитат да доминират, а лъвът не е достатъчно силен, те могат да го победят дори във физически пан. Поради тази причина ние го събирахме с двете лъвици поотделно, за да могат да си общуват. Има режим, в който да общува ту с едната, ту с другата женска и вече са в хармония и се разбират. Продължаваме да не събираме едновременно двете женски и Славчо, защото той се притеснява и ние не искаме да го тормозим. Той е пример за "лъв под чехъл", шегува се Бориславов.

Показват ни как хранят животните в столичния зоопарк

София зоопарк
БГНЕС

Докато Славчо работи върху самочувствието си, сурикатите на зоопарка ще се насладят на ново заграждение, в което те за първи път ще видят трева и директна слънчева светлина. То е изградено изцяло по съвременните европейски стандарти – нещо, с което софийският зоопарк не може да се похвали изцяло. Един стар проблем остава все така актуален - как хората трябва да се държат в зоопарка.
 
"Защо например не трябва да се хранят от посетителите. Например, виждам родител, който хвърля солети на маймуните. Правя забележка, а той ми отговаря, че и детето му ги яде, какъв е проблемът?! Но този родител не си представя, че след него минават 100-200 родители, които правят същото. Животните не могат да се контролират и преяждат, а оттам започват много проблеми. Генерално животните ни не са гладни, те са на специален хранителен режим и дори в повечето случаи заради липсата на достатъчно движение са добре нахранени. Има случаи, в които затлъстяват, имат наднормено тегло и това води до определени заболявания, които ние се опитваме да контролираме", обясни Добромир Бориславов.

Акция: Да купим четкоухо прасенце за Столичния зоопарк

София зоопарк
БГНЕС

Концепцията на зоопарка е морално и технологично остаряла, признава директорът. Но малко по малко подновяването и подобряването е започнало. Сега работят по концепция, която следват всички големи европейски и световни зоопаркове – на смесени групи и на географски лизонален принцип: "Ако ние в момента показваме животните по видове - хищници, котки, гиганти и т.н., в новата концепция ще са по зони. Например в зона Африка заедно ще показваме зебри, антилопи, жирафи. Лъвът също ще бъде препозициониран в тази зона. Целта е да изгради представа за естественото им местообитание. Предимствата на този метод са, че повече животни са на едно място, създават богатство от видов състав, групирани. Отделно се увеличава зоната, на която обитават, защото всяко ще може да ползва цялата зона, а тези животни в природата обитават в хармония. Да, има взаимоотношения, но ще се опитаме да ги групираме по начин, по който да се чувстват най-добре и да няма изядени".
 
Основната функция на зоопарка не е да се държат едни животни затворени, а е образователна, но и консервационна, защото в европейските зоопаркове има повече защитени видове, отколкото са останали в природата. Софийският зоопарк се гордее с развъждането на картала и брадатия лешояд. Нова атракция за посетителите на зоопарка са редките четкоухи прасета.

Пони се роди в зоопарка на Добрич

София зоопарк
БГНЕС

"Вече се сдобихме с две четкоухи прасета - вид, който е изключително популярен в зоопарковете в Европа и точно поради тази причина е много трудно да бъде намерен. Много време опитваме да ги осигурим. И независимо, че зоопарковете не си ги дават, успяхме. Вече две от тях от около един месец са в зоопарка, чувстват се добре. Те са рядък вид от Африка, оранжеви на цвят, с бяла ивица. Като пораснат ушите им се навиват като пружини. За мен са като от анимационен филм за животни, изключително колоритни създания", хвали се Бориславов. В цяла Европа се търси и женско четкоухо прасе с надеждата някой ден софийският зоопарк да покаже на посетителите си малки прасенца на ивици.
 
До края на годината се очаква маймунарникът да бъде обновен и разширен. Следва и разширяване на заграждението на слона, защото Бориславов ще се опита да намери компания на възрастната слоница. За слонарника зоопаркът ще разчита и на дарения.

Бебе вомбат очарова света още с първите си стъпки извън майчината утроба (ВИДЕО)

София зоопарк
БГНЕС

Загражденията на мечките също ще бъдат реконструирани и няма да бъдат толкова бетонни.
 
Днес в зоопарка ще има викторина за деца и рисуване на 130-метрова рисунка, а след 18 програма за тийнейджъри с участието на рапъра ЕНДО. Празникът ще завърши на залез в залата на големите котки с куклен театър във вода. Цената на билета остава редовна.