Изнесли са се циганите от „Враждебна”, пребили момче на Нова година
Изнесли са се циганите от „Враждебна”, пребили момче на Нова година / Снимката е изпратена в редакцията на DarikNews.bg от Ивайло Георгиев
Изнесли са се циганите от „Враждебна”, пребили момче на Нова година
60285
Изнесли са се циганите от „Враждебна”, пребили момче на Нова година
  • Изнесли са се циганите от „Враждебна”, пребили момче на Нова година

Ромите, които пребиха с брадви и чукове младеж в столицата рано сутринта в първия ден от новата година, вече не са на адреса, където са живеели. Това съобщи за Дарик шефът на Пето районно управление комисар Николай Василев. По думите му след побоя извършителите са били задържани за 72 часа и когато срокът на задържане е изтекъл, цялото ромско семейство се е изнесло от гаража.

Свадата, която се развихри в първите часове на новата година, в крайна сметка доведе до изнасянето на циганите от гаражите в столичния квартал Враждебна". До това се стигна след като 4-членно семейство нападна със саби, брадви и чукове младеж от квартала. Шефът на 5-то районно управление комисар Николай Василев: „Те са взели чук, секира, имало е и някакъв самурайски меч с тях, започнали са да гонят момчетата. Две от тях са се скрили. Потърпевшия са настигали в дворно място и са започнали да го бият".

На извършителите са направени психиатрични експертизи, които са установили, че те са осъзнавали действията си. Употребата на алкохол в новогодишната нощ е допринесла сериозно за зверския побой, допълни още комисар Василев. По думите на кмета на район "Кремиковци" Иво Панев ромите са живеели в имота изцяло с позволението на собственика, на когото са плащали наем: „Няма как да са самонастанили се роми. След като са настанени в частен имот, имат устното съгласие на собственика на имота. Няма наемен договор, не се плащат данъци, както самият собственик е признал. Но съвсем официално и доброволно той ги е допуснал да живеят в собствения им имот".

След излизане от ареста, ромите освободили помещенията, обясни Николай Василев: „Още преди да бъдат освободени от ареста, техният багаж е бил изнесен от въпросния гараж. След като са освободени от ареста, са си взели багажа и поне засега не са там".

От полицията обясниха, че в района рядко се случват подобни инциденти, предизвикани от роми. Най-честите престъпления, извършени от тях в тази част на столицата, са кражби. Срещу четиричленното семейство може да бъде повдигнато обвинение за нанесен побой от хулигански подбуди. Според думите на комисар Николай Василев обаче в такива случаи рядко се стигало до затвор.