Експертиза ще реши вменяем ли е убиецът от „Толстой”
Експертиза ще реши вменяем ли е убиецът от „Толстой” / Sofia Photo Agency, архив
Експертиза ще реши вменяем ли е убиецът от „Толстой”
58506
Експертиза ще реши вменяем ли е убиецът от „Толстой”
  • Експертиза ще реши вменяем ли е убиецът от „Толстой”

Съдебно-психиатрична експертиза трябва да реши вменяем ли е 66-годишният Иван Георгиев и има ли психично заболяване. Това реши Софийският районен съд на едно от гражданските дела, заведени срещу него от жителите на блока в кв. „Толстой".

Преди два месеца Иван уби 33-годишния си съсед Ангел Йорданов. Причината според полицията е простор за дрехи. Според близките на Ангел и живеещите в блока, за да се стигне до фаталния инцидент е отговорна държаната заради бездействието си. Те твърдят, че през годините никой не им обръщал внимание на сигналите за психически и физически тормоз.

Пред Дарик кварталният полицай призна, че държавата е безсилна да се справи с психично болните съседи и са необходими законодателни промени.

Наказателното дело срещу Иван ще бъде след месец. Желанието на близките на Ангел е той да бъде съден за умишлено убийство. Ако това не стане, са готови да съдят държавата.

Районният съд в София реши да образува едно дело срещу Иван Георгиев по две преписки от сигнали на хората от квартала, които са подадени през 2011 г. Той в момента е в психиатрична клиника в Ловеч и днес не присъстваше за заседанието. Адвокат Добряна Ковачка ще представлява семейството на Ангел по време на наказателното дело. Тя ще пледира, че Иван умишлено е убил Ангел.

Жителите в квартала в момента живеят по-спокойно, но се опасяват, че много скоро Иван ще се върне в блока и тормозът отново ще започне.

Иван Георгиев не се води на диспансерно лечение. Той е с диагноза параноидна шизофрения. Според сестрата на Ангел - Недка, Иван си е платил да му бъде издадена тази диагноза.