София влезе в жълтата зона на картата на двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас. Това показва справка в Националния център по заразни и паразитни болести. Това означава, че в столицата заразените с коронавируса отново са над 100 на 100 хиляди души за две седмици. 

Картата беше изцяло в зелено само месец, но тенденцията на покачване на заболеваемостта от COVID-19 продължава. Към 28 юни двуседмичната заболеваемост е 51.17 на 100 хиляди души

КАРТА НЦЗПБ
НЦЗПБ
 

Цяла България е в нулевия светлосин етап в картата на епидемичната обстановка по региони към вчерашния 27 юни. Очаква се ситуацията да се задържи стабилна в следващите 5 дни по този показател. 

карта зони
coronavirus.bg

Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19. 

Според Плана за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите етапа, по които се прилагат COVID мерките са разписани в Плана за справяне с COVID-19: 

таблица етапи мерки план
Министерски съвет

Ден по-рано главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че при евентуално влошаване на обстановката с COVID-19 ще се въвеждат ограничителни мерки. 

"Ако има значителен ръст на новозаболелите от COVID-19 и се натовари здравната система, ще бъде задължително да се въведат някакви ограничителни мерки. Трудно е да се прецени дали това е начало на нова вълна на разпространение на коронавирусната инфекция, но ако отчитаме това, което се случва в Западна Европа и по-специално в Германия и Нидерландия, както и по-близо до нас – в Гърция, мисля, че може да се говори за начало на една по-висока вълна", допълни той.