/ /iStock
Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира по повод информация в медиите за дете, полагащо труд в строително-ремонтни дейности в София, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Изискана е информация и предприемане на мерки от Дирекция „Инспекция по труда - София“, от кмета на район „Красно село“, както и от Столична община и Столичния общински съвет (СОС). 

Видеото, на което се вижда как дете реди плочки на тротоар в столицата, е заснето от гражданин. На кадрите се вижда как мъжът търси обяснение от възрастен работник, който му отговаря че „детето учи занаят“.



От страна на Агенцията са сезирани и Дирекция „Социално подпомагане“ – Красно село и Дирекция „Социално подпомагане“ – Оборище, към която работи отдел „Мобилна работа с деца в риск“ за извършване на действията, които са в правомощията им. 

Поради липса на конкретни данни за детето, Агенцията търси съдействие и от Главна дирекция „Национална полиция“ за установяване самоличността на детето, както и на други деца, в случай, че има такива. След получаване на необходимата информация ще бъде уведомена компетентната дирекция „Социално подпомагане“ за предприемане на мерки за закрила и гарантиране правата и интересите на детето/децата.

Сигнали за деца в риск може да бъдат подавани през официалната страница на Агенцията, чрез активния бутон „Подай сигнал“. Също така всеки може да сигнализира през официалната електронна поща на ДАЗД. Най-бързият начин за подаване на сигнал е и обаждане на Националната телефонна линия за деца 116 111, която работи денонощно и е напълно безплатна. 

Над 13 500 са обажданията на Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД за първото шестмесечие на годината. Над 4000 са проведените консултации, като близо 2300 от тях са с деца. 574 са подадените сигнали за първите шест месеца на годината. 

От началото на август ДАЗД работи и за създаване и внедряване на Национална информационна система, както и разработване и поддържане на мобилно приложение "Cyberkidz Patrol" за подаване на сигнали за дете в риск.
Таня Тодорова/БТА