200 нови паркоместа на столичния булевард „Евлоги и Христо Георгиеви
200 нови паркоместа на столичния булевард „Евлоги и Христо Георгиеви / снимка: БГНЕС, архив
200 нови паркоместа на столичния булевард „Евлоги и Христо Георгиеви"
77735
200 нови паркоместа на столичния булевард „Евлоги и Христо Георгиеви"
  • 200 нови паркоместа на столичния булевард „Евлоги и Христо Георгиеви"

С 200 паркоместа в „зелена зона" ще осъмне столичният бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" от понеделник.

Булевардът и досега попадаше в регулацията за платено паркиране в София, но нямаше обособени места. Промяната се въвежда след редица жалби и предложения на граждани, с цел прекратяване на безконтролното паркиране по тротоарите в града.

По думите на Румяна Милова от Центъра за градска мобилност промяната не означава разширяване на „зелената зона, а единствено регулация на паркирането:

„Бул. „Евлоги и Христо Георгиеви попадат в обхвата на „зелена зона" още от 2012 г., с тази разлика, че досега проектът предвиждаше забрана за паркиране в този участък. Граждани даваха предложения, изпращаха жалби, че там се паркират неправомерно автомобили - и на тротоара, което затруднява както преминаването на автомобили, така и на пешеходци".

Паркоместата ще бъдат на отстояние 2 метра от сградите, както е по закон, обясни още Милова. Живеещите в района вече могат да подават заявленията си за винетни стикери:

„На самия тротоар обособяваме такива паркоместа, където ще могат да паркират гражданите. Тези паркоместа са със статут „зелена зона".

Все още е жива и идеята за разширяването на обхвата на зелената зона в София. Към момента се обмисля това да се случи първо в кв. „Лозенец" и около пазара „Димитър Петков". Решението дали промените да станат факт е на Столичния общински съвет.