Заради шапа - животни, транспортирани без необходимите санитарни документи, се умъртвяват на място
Заради шапа - животни, транспортирани без необходимите санитарни документи, се умъртвяват на място / Sofia Photo Agency

Заради опасността от пренасяне на шап в област Сливен е засилен контролът и текат проверки за нерегламентирана търговия и транспорт на животни без ветеринарно-медицински документи. За това предупреди началникът на отдел ДВСК към Регионалната ветеринарно-медицинска служба /РВМС/ - Сливен д-р Пламен Пейчев.

„Положението е много сериозно и на него трябва да се гледа сериозно. Шапът е заболяване, което много бързо се разпространява и е необходимо стриктно да се спазват ограничителните мерки, за да се овладее ситуацията" - подчерта в интервю за Дарик д-р Пейчев. Въведена е забрана за придвижването на двукопитни животни с изключение на такива, които са предназначени за незабавно клане.

Транспортирането става само след клиничен преглед, който се осъществява от ветеринарните лекари. Забраняват се пазарите на животни, изложби и подобни. В областта силно е засилен контролът относно нерегламентираното придвижване на животни без необходимите ветеринарно-медицински документи.

Създадена е връзка между РВМС и органите на МВР, които правят съвместни проверки.  При констатиране на случаи на нерегламентираното придвижване на животни без необходимите ветеринарно-медицински документи, животните ще бъдат незабавно умъртвявани на място, а труповете им ще бъдат насочвани към обектите за обезвреждане на странични животински продукти - екарисажи - предупреди още д-р Пламен Пейчев.

Областният управител Марин Кавръков e изпратил до всички кметове на общините, директора на ОДМВР - Сливен и до членовете на областната епизоотична комисия своя заповед, в която регламентира забраните, съобщени от РВМС.  Това се съобщава в писмо до медиите.