/ областна администрация Сливен
В Твърдица зам.-областният управител на Сливен Димитринка Петкова обсъди с кмета на община Твърдица Атанас Атанасов идеята на Областната администрация за създаването на "Училище за родители”. Целта на срещата бе да се представи Инициативата бе подкрепена от РУО-Сливен и ще бъде осъществена съвместно.

"Училище за родители" ние наричаме срещите с родители, които планираме в малките населени места от областта, където има най-голям брой отпаднали от образование деца, съобщи Димитринка Петкова. Сред акцентите в дейността на това своеобразно училище ще е работата с непълнолетни майки и бащи, които са напуснали учебните заведения.

"Надяваме се да ги мотивираме и да им помогнем да продължат образованието си в самостоятелни форми на обучение", поясни зам.областният управител. Някои от тях ще се нуждаят от допълнителна подготовка преди да се запишат в самостоятелна форма, тъй като са се откъснали от училището и имат нужда от наваксване на знания.

Димитринка Петкова допълни, че за участие в срещите ще бъдат привлечени специалисти от различни области, включително лекари и юристи, които да направят разяснения за здравословния начин на живот, необходимите грижи при отглеждането на малко дете, за семейното планиране. Ще се търси съдействието на неправителствени организации.

"На работната среща в община Твърдица взехме решение "Училището за родители" да започне дейност в началото на есента, когато жителите на ромските махали се завърнат от сезонна работа в домовете си. През следващите месеци ще обогатяваме идеята си, очакваме предложения", заяви Петкова.

В град Твърдица работят активно назначени от общината мадиатори, които оказват съдействие на учениците в риск. Отпадналите от образование деца са най-вече в малките населени места. През тази и предходната учебна година близо 20 момичета са напуснали училище заради съжителство на семейни начала и бременност. Подобни срещи предстоят и в останалите общини от Сливенска област.

В края на миналата година зам.областният управител проведе срещи с родителите в Градец, Пъдарево, Сборище, сливенския кв."Надежда" и други населени места, на които юристи от УНИЦЕФ и организацията "Майчино и детско здраве" отговаряха на въпроси. Бяха представени и образователни филми. Областната администрация оказа съдействие за разрешаването на проблеми с достъпа до личен лекар в Сборище, както и с достъпа до образование на деца от Пъдарево.