Условна присъда за Лечков постанови Окръжен съд - Ямбол
Условна присъда за Лечков постанови Окръжен съд - Ямбол / Дарик Сливен, Архив

Ямболският окръжен съд осъди бившият кмет на Сливен Йордан Лечков на 2 години и 6 месеца условно лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок по обвинения в злоупотреба със служебно положение, довело до ощетяване на община Сливен.

Делото се гледа за втори път от Ямболския съд и нов състав, след като на 15 март 2012 г. Бургаският апелативен съд отмени тригодишната условна присъда на Лечков от септември 2011 г. по същите обвинения.

Прокуратурата обвинява бившият кмет на Сливен в злоупотреба със служебно положение, довело до ощетяване на община Сливен в размер на 904 000 лв. В качеството си на кмет Лечков е нарушил Закона за общинската собственост и Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост и в периода август 2008 г. - февруари 2010 г. той е предоставил за ползване без наем общински имот - бившия зенитен полк - на четири частни фирми.

Съдът в Ямбол прие, че има безспорни доказателства, че Лечков лично е допуснал дружествата "Хидросистеми", ЛТБ България", "Еко бул агро" ЕООД и "Булгейт" на територията на поделението в Сливен, без да проведе публичен търг или публично оповестен конкурс.

След прочитане на присъдата Йордан Лечков заяви, че е невинен и че ще обжалва и тази присъда пред по-горна инстанция.