Тече подготовката за Общинския коледарски празник в Стралджа
Тече подготовката за Общинския коледарски празник в Стралджа / община Стралджа

Дни преди Общинския коледарски празник в Стралджа мъже и момчета усилено репетират коледарски песни и богословки.

Идеята е до 23 декември, когато кудите ще се представят пред журито, коледарите да са готови с поне три коледарски песни, благословия и фрагменти от обичая „Коледуване". Част от подготовката е осигуряването на народния костюм, който включва ямурлук, антерия, бяла риза, пояс, потури, навуща, калпак- задължително с варакладосани китки или украса от пуканки. Задължително е присъствието на гегата, на която се нанизват подарените от домакините краваи и торбата, в която пък се събират другите подаръци.

В общината , която е организатор на поредния празник, вече пристигат заявките за тазгодишния празник. Всяка година в надпреварата се включват групи от цялата община както и съседи от общините Ямбол, Сливен, Тунджа, Котел и др. Надпяват се мъжете, дават пример на деца и ученици, които приемат традицията, за да я пренесат през времето напред.

За всяка възрастова група / до 14 и над 14г./са предвидени награди за първо, второ и трето място както и поощрителни за най-добра коледарска група, най-добра обредна група, за станеник, за кравай и др.