Сливен
Сливен / областна администрация Сливен
Сливен е сред областите, които се нареждат близо до най-бедната Видинска област по редица показатели. Доходът на населението от работна заплата през периода 2008-2016 г. в страната е нарастнал с 46 процента, а в Сливенска област - с 13,6 на сто или възлиза на 5 723 лева - съобщи Теменужка Златанова, експерт от екипа на зам.министъра.

Данните бяха изнесени по време на среща на зам. министъра на социалната политика и труда д-р Султанка Петрова и представители на различни институции в Сливен. Брутният вътрешен продукт на човек от населението е нарастнал с 12,3 на сто в страната за периода 2011-2015 г., а в областта - с 5,3 на сто. 

Средната работна заплата за тази година е 1040 лева за страната срещу 790 лева за областта.  "Демографският колапс в България е заради миграцията. Европейските държави не дават, а даже приемат мигранти" - каза от своя страна доц.Георги Бърдаров, съветник на Султанка Петрова. Той посочи, че в Сливенска област, както и в някои други области, от една страна има дефицит на работна ръка, а от друга - излишък на неквалифицирана или ниско квалифицирана работна ръка. Едно от решенията е дуалното образование. Според официалната статистика, 10,4 на сто от населението в областта е от ромски произход. Но реалната му численост е по-голяма, тъй като някои роми са се самоопределили като принадлежност към други етноси.

По време на дискусията участниците в срещата съобщиха за проблеми в процедурите за трудоустрояване, в начините за социално подпомагане, в образованието на маргинализирани групи от населението, в липсата на добро заплащане на социалните работници. Всички участници ще изпратят в МТСП писмени становища и предложения за промени. Те ще бъдат анализирани. Целта е да се изработи регионална демографска политика - каза Султанка Петрова.