/ община Сливен
Международна научно-приложна конференция на тема: „Животновъдство – традиции, биологично разнообразие и споделен опит“ се провежда днес в Сливен. Във форума участват учени от  България, Франция, Германия, Гърция, Македония, Чехия, Италия, Украйна, Молдова, Великобритания и Сърбия.

Участници от 20 държави се включиха в Научно-приложна конференция по животновъдство в Сливен

За конференцията в Сливен е заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. „Имам честта от името на Министерството на земеделието и храните и от името на г-н Румен Порожанов да Ви приветствам с провеждането на днешния форум - за първи път съвместно изложение и научна конференция“, заяви при откриването на форума заместник- министърът.

Национално изложение по животновъдство в Сливен (СНИМКИ)

Кметът на Община Сливен Стефан Радев поздрави участниците на конференцията. „Нашата страна има вековни традиции в животновъдството. Нашият регион също е един от важните региони на картата на животновъдството в България.

Последните десетилетия животновъдството измина труден път, но смятам, че намери вярната посока и вече е на правилните релси“, каза пред присъстващите кметът и допълни: Доставя ми огромно удоволствие, когато говоря с нашите изявени животновъди тук, в Сливен.

Цифрите, които сега те коментират, допреди 15-20 години бяха мираж - и като производителност, и като качество на продукцията. Това е невъзможно без съвременната наука. Форуми като този са изключително важни за обмяната на опит и мнения, както и за контакти“, каза още Стефан Радев.

Продукти от над 15 български ферми на животновъдно изложение в Сливен

В Сливен са Андреа Росати- генерален секретар на Европейската федерация по животновъдни науки и председателят на Селскостопанската академия проф. Васил Николов, който е и модератор на един от четирите панела на конференцията. Останалите модератори са д-р Евгения Ачкаканова, проф.  Мая Игнатова и проф. Георги Георгиев. С доклади се представят 31 лектори.

Научният форум е в рамките на Националното изложение по животновъдство Сливен 2018 г. То продължава утре, събота, 28 април с демонстрация на конна езда, дефиле на животни, пазар за фермери и награждаване на отличените животни.