Президент, премиер и еврокомисар откриха за движение нови 32 км от АМ Тракия
Президент, премиер и еврокомисар откриха за движение нови 32 км от АМ Тракия / DarikNews.bg

Лот 2 на автомагистрала "Тракия" е отворен за движение. Трасето беше пуснато в експлоатация от президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и комисаря по регионална политика Йоханес Хаан.

На церемонията по откриването на отсечката при пътен възел "Стара Загора" присъстваха и министри от кабинета.

Трасето от магистрала Тракия, с дължина близо 32 км, е от Стара Загора до Нова Загора.

Ето така ми се иска да изглежда България - слънчогледи, жита и в средата - магистрала

- Бойко Борисов

"Всички знаете, че това е отсечката на смъртта, която всяка година взема жертви и която пращаме в историята. Но днес ние също пишем история, защото сме на път да изпълним заветната мечта на българите за магистрала "Тракия", заяви на откриването президентът Росен Плевнелиев и припомни, че магистралното строителство е национален приоритет.

"Ето така ми се иска да изглежда България - слънчогледи, жита и в средата - магистрала. Всичко е засадено, комбайни жънат. Слънчогледът е прекрасен като реколта", доволен е премиерът Бойко Борисов.

"Преди 1 година тук имаше блата и машини затънали в тях. Днес имаме качествена магистрала, изпълнена в срок и в бюджет", подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Лот 2 бе завършен предсрочно от "Магистрала Трейс" ДЗЗД. Стойността на договора е близо 138 млн. лв. и е финансиран по оперативна програма "Транспорт".

Министър-председателят съобщи, че лотът до Ямбол също бил готов, но заради некачествено строителство се наложило да бъдат развалени и наново направени 17 км от отсечката. Получил уверение обаче, че 12 дни обаче и този участък от "Тракия" ще е завършен.