Правят втори експертизи по дело срещу кмета на Ямбол
Правят втори експертизи по дело срещу кмета на Ямбол / Дарик Сливен, Архив

Апелативен съд – Бургас допусна да бъде изготвена повторна комплексна техническа и оценъчна експертиза по наказателно дело срещу кмета на община Ямбол Георги Славов. Тя трябва да установи доколко ценообразуването в офертата на фирмата – изпълнител, отговаря на действителната пазарна цена на обекта – изграждане на водопровод, който е предмет на обществената поръчка по делото. За изготвянето й съдът ще назначи две вещи лица, специалисти по ВиК, и един икономист, съобщават от Бургаския апелативен съд.

Става ясно още, че съдът допуска експертизата в изпълнение на указанията, дадени от Върховния касационен съд, който върна делото за ново разглеждане.

Пресцентърът на Апелативния съд припомня, че с решение от 13.03.2013 г. състав на Апелативен съд – Бургас потвърди присъда на Ямболския окръжен съд от  14.11.2011 г., с която кметът на община Ямбол Славов е признат за виновен в това, че през месец септември 2008 г.–месец март 2010 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, с цел да набави облага за „Диана Комерс І” ЕООД – Ямбол, в размер на 2 024 203. 51 лева, е нарушил служебните си задължение и превишил властта и правата си, като от деянието са настъпили значителни вредни последици за Община Ямбол и общинския бюджет в размер на 2 024 203. 51 лв.

С оспорваната присъда той е осъден на лишаване от свобода за срок от три години и осем месеца, както и на „лишаване от право да заема длъжност кмет на община”.