Откриват изложба от находките на Китов от това лято

Откриват изложба от находките на Китов от това лято
Откриват изложба от находките на Китов от това лято

Новооткрити експонати от археологическо лято 2008 ще бъдат изложени в 3 витрини днес от 17 часа в залата на трети етаж на Регионалния исторически музей -Сливен. «Археологическите проучвания през 2008 г., проведени от експедиция ТЕМП с ръководител д-р Георги Китов, в землищата на селата Старо сало и Крушаре, се оказаха отново с добри резултати. От намерените над 300 материала в експозицията са подбрани и представени една малка част от най- представителните експонати», съобщава Дора Пондалова от Историческия музей.

В първата витрина ще бъдат изложени експонати от Якимова могила, намираща се в село Крушаре, където се разкри богато тракийско погребение от края на V пр. Хр. Изложени са златен нагръдник, златен пръстен с плочка от лунен камък и изобразен на нея човек, свирещ на лира, бронзово ойнохое, сребърна фиала, сребърна каничка и сребърен киликс.

В следващата витрина ще бъдат представени глинени съдове, намерени в Старо село - лакримария, купи, паница и др. експонати, открити в Захариева и Янкова могила.

В третата витрина ще бъдат изложени накити намерени отново в Старо село - два чифта златни обици, три сребърни гривни, бронзова фибула, бронзова апликация и набор от медицински лъжички и каменна плочка, открити в Друмева, Янкова и Гюрлюджийска могили. Експонатите ще попълнят уникалната изложба „Съкровища – музей – памет”.