Определиха Валентина Радинска за носител на наградата Добри Чинтулов за 2014 г.
Определиха Валентина Радинска за носител на наградата Добри Чинтулов за 2014 г. / Община Сливен

Валентина Радинска е носителят на голямата награда на Община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2014 г. Това беше решението на Обществената комисия за избор на носител на наградата „Добри Чинтулов”, която заседава в сряда, съобщават от общинския пресцентър.

Валентина Димитрова Радинска е родена на 11 септември 1951 г. в Сливен. Завършва гимназия в родния си град през 1969 г. В периода 1969 -1971 г. следва българска филология в Софийски университет. Завършва литературния институт „Максим Горки” в Москва през 1976 г.

До 1979 г. Радинска е сътрудник в редкацията на вестник „Народна младеж”. Непосредствено след това става редактор в Студия за игрални филми „Бояна”, където работи в продължение на 12 години. Била е завеждащ отдел „Цивилизации” във вестник „Континент”, редактор и главен редактор на списание „Европа 2001”. От 1996 г. до 2004 г. води спецкурс по творческо писане, а от 2004 г. когато създава творческата програма „Литературата – творческо писане”, до 2008 г. е един от основните преподаватели в нея. Автор е на няколко книги със стихове, на десетки статии, студии и рецензии, на литературно-критическото изследване „Димчо Дебелянов и повелителят на вълците”, за което получава наградата за критика на вестник „Век 21”, както и на документалния роман „Ние с Коко. Крикор Азарян отблизо”. Съставител е и на сборника „Крикор Азарян – алхимия на играта”.

Редактор е на редица книги с художествена литература, публикува в периодичния печат. През 1998 г. е удостоена с националната награда „Мара Белчева” за цялостно поетично творчество. Носител е и на наградата за поезия „Златен ланец” на вестник „Труд” за 2009 г.

Валентина Радинска е преводач на стиховете на М. Цветаева, А. Ахматова, Б. Ахмадулина и др. През 1992 г. печели наградата на Съюза на преводачите в България.

 

Стихове на Радинска са превеждани на почти всички европейски езици и са включени в пет англоезични антологии, издадени в САЩ, Канада и Англия.