Област Сливен кандидатства за 22 млн.лв. от Публичната инвестиционна програма на правителството
Област Сливен кандидатства за 22 млн.лв. от Публичната инвестиционна програма на правителството / ОА Сливен

С 8 проекта на обща стойност 22 милиона лева кандидатства област Сливен по поканата за финансиране от Публичната инвестиционна програма на правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Това съобщи областният управител Корнелий Желязков.

Проектите на община Сливен са два, единият е „Подобряване на културната инфраструктура в общината чрез основен ремонт и реконструкция на зала „Сливен“. Общата стойност на проекта е 2,100 милиона лева. Вторият проект е „Благоустрояване на пешеходни площи, терени за обществено обслужване, площи за движение в паркоустройствените зони и зони със социален и публичен характер“, стойността е 2,550 млн.л.

Община Нова Загора също кандидатства с два проекта. Единият е на стойност е 2,7млн.лв за „преустройство и промяна преназначението на киносалон в многофункционална спортна зала“ и „предпазване на селата Караново, Брястово, Асеновец и Кортен от скатови води. Общата стойност е 6,8 млн.лв.

Община Котел кандидства с проект за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа в село Тича на стойност 2,6 млн.лв и реконструкция на местен път от местността „Циганска поляна“ до хижа Чумерна в община Твърдица на стойност 2,5 млн.лева.

От областна администрация са поискали финансиране чрез образователното министерство за реализиране на мерки по енергийна ефективност за сградата на Медицинския колеж в Сливен. Заявеното финансиране е за над  1 милион лева, а целта е занаятията през новата учебна година да се провеждат в сградата, информира Желязков.

Чрез Агенция Пътна инфраструкутра се кандидатства и за  рехабилитация на път трети клас  който е обход на Ямбол- селата Веселиново, Завой, Жельо войвода до село Калояново. Сливенският участък е 5 км.

Проектите ще се оценяват от Междуведомствен съвет, който ще се ръководи от министъра на финансите Петър Чобанов. Списъкът на проектите и отговорните за тяхното изпълнение институции, както и съответното финансиране, ще се одобряват с постановление на Министерския съвет.