Община Сатовча изпраща помощи за бежански лагер в Гърция
Община Сатовча изпраща помощи за бежански лагер в Гърция / БГНЕС, архив
Няма определено място за изграждане бежански кризисен център в област Ямбол, съобщи новият областен управител Георги Чалъков.

 Срокът за този проект е до 30 септември 2017 г. Споразумението между Европейския съюз и МВР за безвъзмездна финансова помощ се прекратява с изтичането на срока, уточни Чалъков. „Моята позиция е, че такова място на територията на област Ямбол едва ли ще се намери”, коментира Чалъков и уточни, че областта като принципал на държавата няма такава собственост, която да отговаря на критериите.

Такива места може да предложат Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи, но и те не са предприели процедури по изграждането на бежански център, коментира още областният управител. 

В края на миналата година по сметката на областна администрация са приведени 1 милион и 100 хиляди лева за създаването на такъв лагер. Средствата са от осигурените от ЕС 160 млн. лева за справяне с бежанския натиск и са приведени на администрацията след сключването на споразумение в Ямболско да се направи временен кризисен център.