Неделяна от Сливен взе голямата награда „Цветен камертон”
Неделяна от Сливен взе голямата награда „Цветен камертон” / netinfo

17-годишната Неделяна Христова от Сливен е носителката на голямата награда и статуетката „Цветен камертон” от петото издание на едноименния Национален фестивал за млади изпълнители на популярна музика, който се проведе на 19 и 20 април в Сливен.

Неделяна получи максималния брой точки от журито, водено от певеца Панайот Панайотов и подпредседателствано от композитора Хайгашот Агасян. 140 деца и младежи от 5 до 20 години от 22 града в страната взеха участие във фестивала.

Големият брой млади таланти наложи провеждането на фестивала в две зали с две журиращи комисии. Специални гости бяха Митко Щерев и Илия Ангелов от „Диана Експрес”. „Цветен камертон” се финансира от Община Сливен, частни спонсори и министерството на културата.

Подборът на песни, съответстващи на възрастта и вокалните възможности на децата; сценичното поведение; възможността за създаване на професионална национална организация на музикалните педагози бяха обсъдени на кръгла маса, която се проведе на 20 април и на която присъстваха представителите на журито, музикалните педагози и родители.

„Държавата трябва да помага повече на талантливите си деца, на техните ръководители и за провеждането на фестивали като „Цветен камертон” – около това се обединиха присъстващите на форума.

Организатори на фестивала са Община Сливен, Детски комплекс, Клуб за поп и рок изпълнители „Ритъм”, Военен клуб – Сливен, Младежки дом и Сдружение „Цветен камертон”.

Следващият Национален фестивал за млади изпълнители „Цветен камертон” ще се проведе на 11 и 12 април 2009 г.