Над 42 000 лева събра Осмия благотворителен бал в община Тунджа
Над 42 000 лева събра Осмия благотворителен бал в община Тунджа / оБщина Тунджа

Рекордната сума от 42 061 лева се събра на Осмия благотворителен бал, организиран от община „Тунджа" за финансово подпомагане на ученици и студенти в неравностойно социално положение и с високи постижения в образованието, културата и спорта.

Над 42 000 лева събра Осмия благотворителен бал в община Тунджа
netinfo
„Благодаря ви, дарители! Благодаря ви, че и тази вечер сътворихме заедно добро за нашите деца и за нашите млади хора!", с вълнение каза кметът на община „Тунджа" Георги Георгиев.

Още преди началото на търга и базара, балът стартира със сумата от 18 450 лева. От тях 13 150 лв. са от закупени покани, а от фирмени и лични дарения - 5 300 лв. Лично дарение от 1 000 лева внесе и кметът на община „Тунджа" Георги Георгиев.
На благотворителния търг, проведен в пет части, бяха представени 28 експоната. При обща начална тръжна цена 3 815 лв. те бяха откупени за рекордната сумата от 12 570 лв.

Нов момент в Осмия благотворителен бал беше връчването на приза „Сърце на дарителя", изработено от самодейци при народно читалище „Напредък", с. Кабиле. То бе предназначено за дарител, направил най-много откупки по време на търга. Носители на красиво изработеното червено сърце станаха семейство Нела и Стоян Проданови. То беше връчено от кмета на община „Тунджа" Георги Георгиев.

Постъпленията от базара, на който се предлагаха уникални коледни сувенири, изработени от деца, ученици, представители на социални заведения, клубове на пенсионера и читалища, възлязоха на 1 541 лв.

Празнично настроение по време на отделните части на търга създаваха самодейци при народно читалище „Йордан Андонов" - с. Веселиново с пресъздаването на обичая „Бъдни вечер", както и тунджански деца и младежи носители на стипендии. Сред тях бяха малкият изпълнител на народни песни Христо Данчев от с. Веселиново под съпровод на гайда от своята майка Божана Данчева, младият пианист Таньо Чиликов, талантливите певици Ивет Костова и Кристина Димитрова.

Благотворителният бал за набиране на средства за ученици и студенти от община „Тунджа" с високи постижения в образованието, културата и спорта, но с нисък социален статус, е дълбоко социален и хуманен процес.

Една от каузите на Осмия бал е да се подпомогне финансово лечението на Михаил Иванов от село Роза в Словакия и операция на Петя Михайлова от село Симеоново в Турция.