Офелия Кънева ще ръководи работата на ДАЗД
Офелия Кънева ще ръководи работата на ДАЗД / Дарик Сливен, Архив
Две планови проверки извърши Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) сред общопрактикуващите лекари. Резултатите показват, че за три години непълнолетните родилки в страната са 1305. Това съобщи в Сливен председателят на ДАЗД Офелия Кънева.

По думите й нито едно новородено не е изоставено, нито едно дете е в риск, но нито една родилка не е продължила образованието си. „Проблемът не е с грижата за детето, проблемът е с родителския капацитет и с подкрепата за личностното развитие. Когато нямаш диплома не можеш шофьорска книжка да вземеш, не можеш на работа да отидеш. Това са елементарни стъпки, които трябва да се извървят”, коментира още Кънева.

При проверките са обхванати над 122 000 пациенти. Според председателя на агенцията е много важно констатираните данни да станат официални, за да не може всеки ангажиран да абдикира от отговорност да съдейства. ”Трябва да има  гъвкава форма, при която млада жена преди 18 години да може да продължи живота си. Необходимо е и да има начин лекарите да получат подкрепа за родителския капацитет.

Обобщените резултати поетапно ще бъдат представени в Народното събрание, министерски съвет и всички пряко ангажирани лица. Базата данни е вече актуализирана и на териториално ниво, а национална телефонна линия за деца -111 и 116  работи 24 часа. Тя консултира и професионалисти, и родители, и деца. „ И трябва да се използва като механизъм, който работи тук и сега”, каза още Офелия Кънева.