На 6 от 86 обществени чешми водата е годна за пиене
На 6 от 86 обществени чешми водата е годна за пиене / sxc.hu

Чиста вода, годна за пиене, тече само от шест обществени чешми - градски и селски - в Ямболска област. Това са показали изследванията, направени на 86 чешми, от специалистите на регионалната здравна служба.

Може да се пие и минералната вода от двата водоизточника в с. Стефан Караджово. А това означава, че са отминали времената, когато човек можеше да спре насред село или край пътя, да си налее чиста вода, далеч по-пивка от тази, която тече по градските водопроводи.

Четири са селските чешми, чиято вода е годна за пиене, и те са във Войника, на север от селото; край пътя София-Бургас, до село Лозенец; чешмата „Орехчето" в село Вълча поляна и Баткова чешма в село Борисово. Две са градските с добра вода и те са Елховски - чешмата преди града и по пътя за лозята. Почитателите на водата от аязмото на манастира край село Кабиле, за която се твърди, че е лечебна, могат да са спокойни - годна е за пиене.

Само преди няколко месеца манастирската вода също се беше наредила сред „негодните", но вече е чиста.

Всички останали 78 чешми предлагат разнообразни коктейли с нитрати, нитрити, хлориди. Водата на някои съдържа различни коли-форми, като в 58 е установено наличието на Ешерихия коли.

На водните проби е направен анализ на физико-химични и микробиологични параметри, които са регламентирани с наредби от Здравното министерство.