Задължително е изследването за трихинелоза на месото от отстреляните диви свине, напомнят от Националната ветеринаромедицинска служба във връзка с откриването на новия ловен сезон. Изследването ще се извършва по компресивен метод чрез трихинелоскоп в Районните служби на ДВСК в страната, по ензимен метод в лабораториите по безопасност на храните към Регионалните ветеринарномедицински служби в Благоевград, Варна, Враца, Габрово, Пловдив, Сливен, Хасково и Шумен.
„Изследването е задължително. Ловците от сливенски регион са запознати и идват редовно с проби за изследване. Скоро не сме имали случаи на трихинелоза", каза пред Дарик началникът на ДВСК - Сливен д-р Пламен Пенчев.
Според действащото законодателство, всички заклани свине в регистрираните от Националната ветеринаромедицинска служба български кланици, чието месо влиза в търговската мрежа, задължително се изследват за трихинелоза в акредитираните лаборатории по безопасност на храните.
Трупното месо се освобождава за консумация и преработка след получаване на отрицателен резултат от лабораторията.