Сливен
Сливен / Дарик Сливен
Съществува реална опасност кожно-венерическия център в Сливен да спре работа заради липса на средства. След 1 юли, ако ние нямаме договор с МБАЛ д-р Иван Селимински за изследване, аптека и опасни отпадъци ще бъдем принудени да затворим центъра”, заяви управителят на лечебното заведение д-р Мая Миланова .

По думите й директорът на областната болница е отказал подновяване на договора заради стари задължения. Общо задълженията на болничното заведение са около 52 хиляди, от тях 37 хиляди лева към областната болница. Капацитетът от 10 места е непрекъснато запълнен, а в момента 4 пациента очакват хоспитализиране.

 „Борим се от 3 години да съществуваме. Лошото е, че няма единна държавна политика за нашите лечебни заведения. Центровете за кожно-венерически заболявания останаха 5-6 в страната. Останалите вече фалираха и са закрити”, каза още д-р Мая Манолова и добави, че е уведомила с писмо общинското ръководство.

В началото на годината община Сливен е отпуснала 10 хиляди лева заем на диспансера, заяви пред Дарик кмета Стефан Радев. Той информира, че в момента се изготвя писмо до министъра на здравеопазването и за пореден път подкрепи идеята диспансера да се влее в Областната болница, за което ще настоява и пред Общинския съвет.

В кожно-венерическия диспансер се извършва диагностика, лечение и рехабилитация на лица с остри и хронични дерматологични заболявания, периодично наблюдение на лица с кожни и венерически заболявания, диагностика, лечение и профилактика на лица със сексуално предавани инфекции, експертна дейност в областта на сексуалното здраве и на кожно-венерическите заболявания, промоция, превенция и подобряване на сексуалното здраве на населението и на кожно-венерическите заболявания.