Сливен
Сливен / Община Сливен
 „Създаването на общинско предприятие по озеленяване има две основни цели - да намалим разходите на общината и дейностите да се извършват качествено, за да сме по-близо до гражданите“.  Това заяви пред журналисти днес кметът на Сливен Стефан Радев. Той се надява на по-добро управление на дейността и представи предложената за изпълняващ длъжността управител Веселина Казакова.

 „От доста години г-жа Казакова работи в управлението на общински дейности. Мога да кажа, че към работата й нямаме забележки, напротив - много разчитаме тя да влее енергия и позитивно отношение към тази дейност“, подчерта кметът.

 Решението за създаване на общинското предприятие беше взето от Общинския съвет, след като общината предприе стъпки за прекратяване на двата договора, сключени с частна фирма на обща стойност над 10 млн. лв. Кметът очаква, че до края на юни ще се подпише споразумение с изпълнителите за постигнато съгласие по прекратяване на взаимоотношенията, за да може от 1 юли да стартира общинското предприятие по озеленяване.
 „Имаме уверенията, че споразумението ще бъде подписано тези дни. Ако това не се случи, ще преминем към вариант на едностранно прекратяване от страна на общината. Нещо, което не ми се иска,заради потенциалните рискове за претенции след това. Затова се надявам и имам уверенията, че ще го прекратим по взаимно съгласие“, каза още кметът.
 
Той изрази съжаление, че промяната се случва в най-активния сезон, но периодът е първия възможен, в който Общината може да навакса и да разплати огромните задължения към фирмата.

 „Това няма как да не се отрази на качеството на услугата. Фирмата постепенно намалява оборотите, готвейки да се изтегли от общината. В същото време заради големите и натрупани задължения, които имахме към нея, от там претендираха, че не могат да продължат да финансират дейността си. По-добре да изтърпим някакви несгоди сега, за сметка на качествена промяна в бъдеще“, допълни Стефан Радев.