Клубовете „Млади възрожденци се срещат в Сливен
Клубовете „Млади възрожденци се срещат в Сливен / Дарик, Сливен, Архив

Регионална среща на клубовете „Млади възрожденци" ще се проведе днес в Сливен. Тема е „Младите възрожденци и бъдещето на България".

Гости на срещата ще бъдат Цецка Цачева - председател на Народното събрание, Васил Василев - председател на Общобългарския комитет „Васил Левски", Стефан Радев - кмет на Община Сливен, Димитър Сяров - областен управител на Сливен, кметове на общини и гости.

От октомври 2014 г. стартира инициативата на Комитета за изграждане на мрежа от клубове „Млади възрожденци" в училищата на територията на Р България и българските училища в чужбина. Клубовете работят в тясно сътрудничество с Общинските комитети „Васил Левски" в населеното място и са под методическото ръководство на Общобългарския комитет „Васил Левски".

Представляват независима патриотична обществена организация на ученици с доброволно членство. Основната им цел е утвърждаване на национално-патриотичните ценности и идеали сред учениците и съхраняване на българската идентичност и облик в Европейския съюз. Клубовете поддържат и развиват интереса на децата към българската история, литература и култура, както и към социалните дейности и спорта и са поле за извънкласно общуване на децата от различни етноси и посредством развитието на общи интереси и чрез съвместни дейности целят също интеграцията на децата от турскоезични и ромски семейства и приобщаването им към българските национални ценности.

74 са учредените клубове в област Сливен, клубове има във всяко училище и в две детски градини - общо 1000 деца и ученици. Децата от ОДЗ „Елица" - Сливен и ЦДГ „Вержин и ХаикПапазян" - Сливен са най - младите в голямото и задружно възрожденско семейство.

Организатори на срещата са Общобългарски комитет „Васил Левски", Регионален инспекторат на образованието - Сливен и Общински комитет „Васил Левски".