Изследват кебапче за ГМО
Изследват кебапче за ГМО / Дарик Сливен

Печено кебапче е занесено за изследване за генно модифицирани организми в РИОКОЗ - Сливен, съобщават от там. През 2009 г. в сливенската инспекция са направени общо 3 проби за ГМО. Кебапчето е било изследвано в здравната инспекция в Бургас, преписката е предадена на ДВСК за решаване по компетентност. 

90 проби са анализирани за химични замърсители през 2009 година в сливенска област. Това съобщи за Дарик директорът на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ д-р Виолета Узунова. Разпределение на пробите по химични замърсители включва 38 броя проби за нитрати, в зеленчуци и детски храни, 19 броя проби  за храни българско производство и 5 броя от внос, за тежки метали. Извършен е анализ и на  12 проби за микотоксини.

За остатъци от пестициди са взети общо 19 проби без отклонения от нормите. Проби са взети от зърнени храни, картофи, варива, зеленчуци и плодове.. За добавки в храните общо са взети 13 броя проби, които са безалкохолни напитки и хляб и 95 броя проби сол.

През отчетния период е извършен микробиологичен контрол на 65 проби с 282 лабораторни изследвания.  Изследвани са различни групи храни - зеленчукови салати, плодови салати и фрешове, нетрайни сладкарски изделия, лед и минерална вода, панирани храни и готови ястия.

През  2009 година няма регистрирани хранителни заболявания.