Към този момент, трите най-важни поста в България по отношение на управлението на водата се заемат от хореограф, историк и юрист. Съгласен съм, че министърът не трябва да разбира от всичко, но когато неговата адвокатка казва, че Нено Димов не е запознат с водите и реките и е подписвал всичко на доверие, а директорката на дирекция „Управление на водите” казва, че е чакала министърът да я извика… Разбирате ли за какво става въпрос? Става въпрос за пълен тюрлю гювеч”.

Това заяви в ефира на предаването „Неделята на NOVA" Асен Личев, най-дълго управлявалият експерт във водния сектор на екоминистерството у нас и свидетел по разследването за липсата на вода в Перник.

Екоминистърът: Перник няма да пие водата на София

„Ако аз бях поканен да заема поста на министър на МОСВ, първото нещо, което щях да проверя, е върху какво мога да влияя и върху какво - не, от нещата, за които ме карат да се подписвам. Огромната грешка на Димов е, че въобще се е съгласил да подписва графиците за язовирите. Това обаче не е работа на инженерите. Системата е сгрешена. По мое мнение трябва хората, които правят графиците на място, да носят и отговорност за справката”, смята икономистът Владимир Каролев.

Личев обясни, че не може да каже дали екоминистърът е бил подвеждан.

Според Каролев основният проблем е безхаберието, като по негови думи то се умножава. Каролев каза още, че според доклади, до 2022 г. 12 млрд. лева трябва да влязат във водния сектор. Новосъздаващият се ВиК холдинг ще бъде с бюджет 1 млрд. лева, а и той ще се занимава само с довеждащата инфраструктура до ВиК системите на града – тоест язовири и магистрални водопроводи.

„Ако сте чели оскъдната информация за функциите на холдинга, единственото, което може да се направи като генерален извод, е, че той ще се занимава само с държавни дружества. Те например са отчели, че „Софийска вода” е добър оператор и не заслужава чужда помощ”, коментира Личев. Там обаче оставали 15 общински и няколко частни дружества.

„По публичните данни, които има към този момент, потенциално застрашен от воден режим е само град Сливен със състоянието на язовир „Асеновец”. Ако не падне сняг до 15 март, към май месец може да се наложи и там да има режим”, обясни Личев.

Той допълни, че водата не е обикновен търговски продукт, а е наследство, което трябва да бъде опазвано и съхранявано за поколенията. Тя е публична и държавна собственост само до момента на водовземането от язовира.

„Питейната вода става такава, едва след като мине през пречиствателната станция. Приоритет е населението пред промишлеността. Интересно обаче е, че след като на служителите на ВиК Перник е съобщено, че вече трябва да има режим, те не знаели къде са спирателните кранове и са търсили няколко дни чертежите, за да ги намерят”, каза още Каролев.
nova.bg