Ден на отворени врати за деца в Центъра за подготовка на специалисти-Сливен
Ден на отворени врати за деца в Центъра за подготовка на специалисти-Сливен / Центъра за подготовка на специалисти – Сливен

Ден на отворени врати за деца в Центъра за подготовка на специалисти-Сливен се провежда днес.

Децата до 12 часа  ще имат възможност да се запознаят с техника и въоръжение в Центъра, да посетят музея във формированието, да разговарят с хората в униформи, да си направят снимки.

В Центъра за подготовка на специалисти – Сливен новоприети военнослужещи преминават началната военна подготовка. Други, с натрупан вече опит повишават своята квалификация съгласно утвърдената „Програма за подготовка на военнослужещи от Сухопътните войски за придобиване на първо сержантско звание - Първи модул”.

Провеждат се обучения и по втори модул – за специалност. След текущото оценяване в края на всяко обучение се провеждат и изпити по тактическа, огнева, физическа и строева подготовка, оценявани от комисии. Освен това военнослужещите от ЦПС изпълняват задачи, обучения и тренировки по план, одобрен от Командването на Сухопътните войски.

Тренировките, упражненията и изпитите преминават в учебните зали, на плацовете и спорните площадки, на танкодрум „Камен”, на огневи комплекс „Батмиш”.

Голяма част от военнослужещите в ЦПС вече са участвали в мисии в подкрепа на международния мир и сигурност – основно в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина АЛТЕА и в Афганистан за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар.

Дните на отворени врати, които се организират с показ и демонстрации на техника, придружени от обяснения и информация за предходни събития дават по-пълна представа за Българската армия и приобщават младите хора към нея, защото връзката народ-армия винаги е била от съществено значение в историческото ни развитие.