Безплатно и анонимно изследване за СПИН в Световния ден за борба с болестта
Безплатно и анонимно изследване за СПИН в Световния ден за борба с болестта / Reuters

Мобилен кабинет, в който всеки може да провери своя ХИВ-статус ще бъде позициониран пред сградата на община Сливен от 10.00 до 12.00 часа и пред сградата на НТС от 14.00 до 16.00 часа днес, 1 декември. Изследването е анонимно и резултатът може да бъде получен веднага. Всеки, изследвал се в мобилния кабинет ще получи и безплатна консултация от медицински специалист, съобщават от Регионалната здравна инспекция.  

От сдружение „Жажда за живот" и доброволци от БЧК ще предоставят на гражданите образователни информационни материали и презервативи. Идеята е да провокираме и да напомним, че постоянната употреба на презервативи е ефективен начин за предпазване от ХИВ и други сексуално преносими инфекции - казват организаторите на акцията.

Към проявата се включват и жените от затвора в Сливен. Там в днес ще бъде показана театрална постановка и ще бъдат предоставени и информационни материали и сувенири.

Отбелязването в Сливен на Световния ден за борба срещу СПИН е етап от Националната АНТИСПИН кампания. Тя се организира за осма поредна година по инициатива на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Мотото на кампанията отново е: „Презерватирай се!" и е насочена към популяризиране на безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и толерантното отношение към хората живеещи с болестта.