Автовишка ще отремонтира уличното осветление в Стралджа
Автовишка ще отремонтира уличното осветление в Стралджа / община Стралджа

Две нови машини, комбиниран багер - товарач и автовишка закупи община  Стралджа. Багерът ще се използва за прокопаване на канали и отводнителни канавки, почистване на дерета, регули, нерегламентирани сметища и други дейности, които изискват такава техника. До момента общината е допускала сериозни разходи от сключвани договори за външни подобни услуги. Както потвърди Божидар Нихорлиев, зам.кмет на общината, като начало комбинираният багер-товарач ще бъде насочен за отработване дейности по подадени сигнали от кметовете на селата, най-вече по решаване проблеми от обилните валежи. За водач на машината е назначен механизатор с необходимата квалификация и опит. Багерът е с гаранция 600 моточаса.

Специализираният автомобил - автовишка е закупен чрез пряко договаряне, тъй като сумата е под прага на 20 000 лв. Сделката се предхожда от предварително проучване на пазара, оглед на няколко машини, които са в ценовия диапазон. Изборът е направен след преглед от специалисти. Вишката е сертифицирана и сервизирана от контролните органи. Може да работи съгласно българското законодателство. Тя също ще се контролира от отдел ТСУЕ като междувременно двама ел.техници са записани и вече участват в курс за работа с хидравлично и механично повдигащи системи.

Използването ще бъде най-вече за отремонтиране на ул.осветление, решаване на екопроблеми, събаряне на клони и дървета и при необходимост от други подобни дейности.

Осигуряването им е факт след предложението на кмета Атанас Киров и решение на ОбС с цел подобряване работата на отдел ТСУЕ и решаване на проблеми по инфраструктурата в града и общината, намаляване на разходите свързани с технически дейности и подобряване качеството на всяка от тях.