8 разкрити престъпления в Ямболско
8 разкрити престъпления в Ямболско / Sofia Photo Agency, архив

Осем престъпления бяха разкрити в хода на специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност в малките населени места в Ямболска област. Акцията е проведена с участието на служители на районни управления в Елхово, Тунджа и Стралджа.

Установен е извършителят на взломна кражба на крупна сума пари и вещи от частен имот в село Борисово. Сигналът за извършеното престъпление е постъпил в полицията на 27 февруари. На място разследващите установяват, че след взломяване на три врати и метална каса е извършена кражба на над 40 000 лева, хладилник, декодер за телевизор, ъглова спалня с матраци, два DVD плеъра, 6 тонколони, тоалетка, надуваемо легло и други вещи. Извършен е обстоен оглед на местопроизшествието. Действията по разследването са проведени под прякото наблюдение на Районна прокуратура - Елхово.

Извършено е претърсване и изземване в няколко имоти на териториите на общините Елхово, Тунджа и Стралджа. В хода на разследването са установени свидетели, които са разпитани пред съдия. Събрани и иззети са множество веществени доказателства, събрани и иззети са множество веществени доказателства, част от инкриминираните предмети и пари, както и предмети, послужили за извършване на престъплението.

От проведените процесуално-следствени действия са събрани достатъчно данни, че престъплението е извършено от К.М. на 33 години, жител на село Борисово. Той е криминално проявен и осъждан. След извършване на престъплението същият се е укрил. Обявен е за издирване и към момента продължават издирвателните действия по установяването и задържането му. Работата по пълното документиране на престъпното деяние продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

При специализираната полицейска операция тунджанските полицаи установиха трима младежи от Ямбол, извършили поредица от кражби в село Могила. Престъпните деяния са извършени през изминалата седмица.

В хода на работа по случаите е изяснено, че възползвайки се от тъмнината, три нощи младежите, след взломяване на врати на къщи и стопански постройки са проникнали в шест имота и отключен автомобил. Предмет на посегателствата им са ел. кабели, ел. уреди, инструменти, покъщнина, хранителни продукти и др.

Посегателствата са установени в последствие предвид факта, че младежите са подбирали необитаеми къщи. Част от инкриминираните вещи и предмети са открити и предадени на разследващите полицаи.

Продължава работата по пълното документиране на случаите съвместно с инспектор детска педагогическа стая при РУ Тунджа.