/ iStock/Getty Images
Лекари в Силистра плашат с колективна оставка заради случай на насилие над медик в Спешно отделение. Преди дни по време на нощно дежурство екипът е бил обиждан и унижаван от недоволен пациент, предава БГНЕС.

Инцидентът е станал по време на нощно дежурство. Д-р Бейти Насуф и дежурните сестри излезли докато трае задължителната дезинфекция заради епидемията от коронавирус. В това време влязъл гражданин с дете.

"След 4 минути чакане той започва да рита вратата и с изключително грозни, нецензурни изрази, псувни, заплахи. Всички тези факти ги казвам след записите от камерата, с която разполагаме в спешно отделение", разказва д-р Даниела Костадинова, директор на МБАЛ Силистра.

"Повиках охрана, полиция. Много бърза реакция от тяхна страна. Обаче той като ги видя още повече започна да агресира. Аз се опитах да акцентирам върху детето, но продължаваха тези неща, след което прегледах детето, нещо спешно в състоянието нямаше", допълва д-р Бейти Насуф.

Инцидентът не е изолиран случай. Сега обаче целият екип на Спешното отделение е готов за колективна оставка.

"С всички колеги сме говорили и сме единодушно съгласни – готови сме да си подадем оставките. Ние сме тук, за да помагаме. Ние не сме тук да ни блъскат, да ни ритат, да ни бият", допълва д-р Насуф.

"Готови сме да подаваме колективни оставки само и само да се реши проблема. Някой трябва да третира болните, но трябва да има отношение и към лекаря", казва колегата му д-р Йордан Боев.

Ако това се случи, цяло звено остава без персонал, а кадри няма откъде да се намерят.

"Аз съм ги накарала да работят, защото никой не иска да работи в Спешно отделение. Никой не иска да работи в Спешно отделение по две причини: скандалите и изключителната стресова ситуация и агресията, на която са положение", казва директорът на болницата д-р Даниела Костадинова.
Ръководството на болницата, и Българския лекарски съюз са подали сигнали в прокуратурата с искане случаят да бъде разследван.
БГНЕС