вода
вода / iStock/Getty Images
ВиК-Шумен започна изграждането на пречиствателната станция за питейни води. Тя е на стойност 21 милиона лева, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

"Строителната площадка е готова и вече се изливат основите на хлораторното помещение - първата сграда на станцията. За съжаление не успяхме да направим първа копка, заради пандемията, за да избегнем струпването на хора. Надявам се, когато обектът завърши, да се поздравим с успех. За нас той е от изключителна важност, защото ще подобри водоснабдяването на града ни и условията за живот и бизнес в него", отбелязва управителят на ВиК-Шумен Жанета Панайотова, цитирана от пресцентъра на дружеството.

На обекта се изпълняват работи на няколко площадки. Освен основите на хлораторното помещение се извършват дейности по новата административна сграда, сградата за технологични отпадъчни води и по колекторите за дъждовни и технологични отработени води; тече разчистване на зоните, в които попадат останалите сгради, уточняват от пресцентъра на ВиК-Шумен.

Строителните работи на обекта са започнали на 7 ноември и са предвидени да завършат до пролетта на 2022 година, предаде БТА. Модерното съоръжение ще бъде изпълнено в съответствие с одобрения инвестиционен проект, финансиран от Оперативна програма "Околна среда" и съфинансиран от Кохезионния фонд на България. Капацитетът на пречиствателната станция е 450 литра в секунда, при нормален режим на работа и 600 литра в секунда, при форсиран режим. Към пречиствателната станция ще бъде изградена модерна лаборатория, която денонощно ще контролира показателите за качество на питейната вода.