ПМГ "Нанчо Попович"- Шумен
ПМГ "Нанчо Попович"- Шумен / dariknews.bg, Деян Герговски
От 21 до 23 септември 2019 г. в гр. Шумен за трета поредна година ще се проведе  Национално учениченическо състезание по дебати, в което ще вземат участие повече от 85 дебатьори от цялата страна. Състезанието отново се организира от активните ученици, участващи в Градския клуб по дебати, събиращ ученици от пет училища на възраст между 15 и 19 години – ППМГ „Нанчо Попович”, ПЕГ „Н.Й.Вапцаров“, ПГИ, СУ „Сава Доброплодни“ и СУ „Йоан Екзерх Български“. Домакини на събитието ще бъдат ППМГ „Нанчо Попович“ и Младежки дом гр.Шумен, а основни спонсори са Алкомет АД, Супермаркети Bulmag и Община Шумен. Откриването на състезанието ще се проведе на Младежката сфера като с това ще се съчетае със събитията около честването на рождения ден на това младежко пространство.

Състезанието ще събере в града отбори и съдии от 9 града на страната – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Шумен, Пазарджик и Троян.  Те ще бъдат разделени по трима души в отбори, които ще се противопоставят във формат Световни училища един срещу друг в четири кръга, полуфинал и финал. Някои от темите за дебатите в отделните кръгове са предварително обявени и подготвени от участниците, като те са свързани с нарушените принципи между Китай и Хонг Конг, военните конфликти в Сирия, Йемен, Нигерия, Судан, и приоритизирането на финансовата стабилност пред увеличаването на публичните поръчки и разходи по време на икономическа криза. Другата част от темите ще бъдат обявени непосредствено преди самите кръгове в състезанието и участниците ще имат време от половин час за да се подготвят.

В състезанието ще вземат участие 20 отбора, 16 съдии и 10 души организаторки екип, като в края на състезанието ще се определи отборът-победител, който ще вземе златната купа, също така ще се наградят и тримата най-добри говорители в състезанието. Трима от съдиите ще съставляват така наречения панел от главни съдии, които имат дългогодишен опит в дебатирането и ще определят темите в сътезанието.

Дебатите са дисциплина, която има дъга история на развитие в Шумен. Първите клубове по дебати в Шумен се създават още през далечната 1997 г. като в годините до сега клубовете в града се утвърждават като едни от най-добрите в цялата страна, участващи на редици международни състезания в САЩ, Нидерландия, Чехия, Словакия, Турция. Дебатите са форма на обучение, усъвършенстваща знанията във всички сфери на живота и науката. Те учат участващите младежи да бъдат добри оратори, да защитават аргументирано тезите си, да работят в екип. Обогатяват общата им култура и ги запознават с актуални теми и проблеми на съвременния свят.

Всеки гражданин, които има активна гражданска позиция и се интересува от проблемите на съвременния свят може да заповяда в ППМГ „Нанчо Попович“ и Младежки дом в дните 22 и 23 септември и да наблюдава какво са дебатите и какво мислят младите хора за проблемите, които възникват всеки ден в нашето общество.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.