Ремонт за над 1 млн лв на детска градина в Омуртаг
Ремонт за над 1 млн лв на детска градина в Омуртаг / Пресцентър на общинска администрация - Омуртаг

Започнаха дейностите по обновяването на детска градина „Радост“ в Омуртаг. Детското заведение има три сгради в града и е с 10 групи. Обект на мащабните ремонтни дейности, в които ще бъдат вложени малко над 1 000 000 лв., е сградата на улица „Аспарух“ № 12 в Омуртаг. Тя е построена в периода 1967 - 1974 г. и се с състои от две тела – основно, с помещения за градинските групи, административни и медицински помещения и обслужващо тяло, което включва кухненски блок, перално и котелно. През годините са били извършвани предимно текущи ремонти.

Голяма част от финансовите средства за рехабилитацията са получени с Постановление на Министерски съвет като допълнителен трансфер за други целеви разходи, а останалата са целева субсидия за капиталови разходи и собствени бюджетни средства на Общината.

Благоустрояването предвижда цялостно оборудване и обновяване на фасадата, покрива, стаите, терасите, както на основната сграда, така и на обслужващата. Планувано е и изграждане на топла връзка между двете тела. Към момента вече са подменени покривните конструкции на двете постройки, извършени са подготвителни дейности като демонтаж на интериорни врати и на съществуващата отоплителна инсталация. Изпълняват се изолационни работи по таваните и стените на стаите, като на места вече се полага вътрешна мазилка.

Ремонт за над 1 млн лв на детска градина в Омуртаг
Пресцентър на общинска администрация - Омуртаг

„С ремонта се цели сградата да стане енергоефективна, да се пестят средства за отопление, да стане по-функционална, както и да се създаде съвременна среда за обучение и възпитание на децата“, каза кметът на града Ешреф Ешрефов.

Очаква се обновяването да приключи в рамките на няколко месеца.

Кметът Ешрефов допълни, че със собствени средства в размер на над 140 000 лв., в началото на тази година, е била реконструирана площадката за игри в двора на детското заведение.

За новата учебна година в детската градина са записани 94 деца. Те са разпределени в 4 групи. Поради ремонтните работи, временно, децата ще бъдат насочени към други детски заведения в Омуртаг.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари