В Търговище бе гледано дело за запрещение срещу младежи с умствена изостаналост
В Търговище бе гледано дело за запрещение срещу младежи с умствена изостаналост / Борислав Курдов

С тревогата, че някой иска да се възползва от пенсиите на двама младежи с умствена изостаналост, днес в Търговище към медиите за помощ алармираха от Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения. Става въпрос за това, че Прокуратурата се е самосезирала и е завела дело за поставяне на младежите под запрещение в Окръжния съд в Търговище. Ако такова лице бъде поставено под запрещение, с неговите средства единствено може да разполага неговия родител или настойник, обясниха от Асоциацията.
Братът и сестрата, които са съответно на 24 и 26 години, страдат от тежка форма на умствена изостаналост. През април тази година, след сигнал подаден от съседи, младежите са изведени от биологичното семейство и са настанени в Център за настаняване от семеен тип в Добрич. При постъпването им там те са били в много лошо здравословно състояние, разказа директорът на Центъра Катя Лазарова. Според нея те имали рани по цялото тяло, били са почти неподвижни. „Децата са били връзвани, малтретирани, съседи твърдят, че не са ги виждали навън поне една година", разказа Лазарова. След няколко месечните грижи, които са положили социалните работници в Добрич, братът и сестрата в момента са в добро здравословно състояние, донякъде могат и сами да се обслужват, каза Лазарова.
Тези дни обаче служителите в Центъра в Добрич били изненадани от призовки, които получили младежите. Те трябвало да се явят на дело в Окръжния съд в Търговище. Прокуратурата е поискала те да бъдат поставени под запрещение. Когато стане това, младежите биват лишавани от всякакви граждански права, а с техните средства се разполага единствено родителят или настойникът.
От Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения от няколко месеца работят по проект, който е насочен именно към такива лица с умствена изостаналост. Според Мария Методиева, която е член на управителния съвет на Асоциацията, вече имат оспорени 5 дела за поставяне под запрещение, което е прецедент за страната. Методиева заяви, че има и готов Законопроект срещу запрещението, който всеки момент ще влезе за първо четене в Народното събрание.
След заседанието на съда днес стана ясно, че решението ще бъде обявено в законно установения срок от един месец.