Уникална изложба от монети гостува в Шумен
Уникална изложба от монети гостува в Шумен / Дарик-Шумен, архив

Уникална нумизматична колекция гостува в Шуменския исторически музей. Изложбата „Монетите на Римската колония Деулум - най-значимата научна колекция с монети на Деулум в света" е собственост на Нумизматичния музей в Русе и за първи път гостува в Шумен. Официалното откриване ще се състои днес от 17:30 ч. в зала „Съкровищница' на музея. Куратор на изложбата е професор Димитър Драганов, който е и директор на нумизматичния музей. По думите му, изложбата съдържа около 300 монети, а общата колекция на музея наброява над 2 100 експоната.

Уникална изложба от монети гостува в Шумен
netinfo

Изложбата привлича интерес и с начина на експониране на монетите. Те са подредени в стъклени витрини, снабдени с компютър, чрез който посетителите могат да открият подробна информация за всяка една монета.

Всички монети от бронз са римски и отрити в древния град Деулум - антична римска колония, намираща се в близост до днешното бургаско село Дебелт. „Колекцията ще бъде разгледана от много ценители и ще допринесе за популяризирането на този край", поясни проф. Драгнев. Той обясни, че монетите дават подробна информация за развитието на римската колония и че благодарение на тях с точност може да се определи годината на основаването на Деулум - 70 г.

Освен в Шумен, Русенския нумизматичен музей е показвал свои изложби още в Бургас и Велико Търново.