400 лв. ще е годишният данък за таксита в Шумен
400 лв. ще е годишният данък за таксита в Шумен / netinfo
Данъчната кампания в Шумен започна на 23 януари.
До момента от данъци в Шумен са събрани 1 млн. 103 хиляди лева, съобщават от общинска администрация.
Над 60 000 съобщения за дължимите данъци ще получат гражданите на община Шумен. В писмата е посочено какви са сумите за данък сгради, такса смет и МПС за 2017 година, които трябва да се заплатят.

Проверка на задълженията може да се направи на интернет страницата на местната администрация чрез КИН / клиентски идентификационен номер /. Услугата за издаване на КИН е безплатна и се предоставя от общинската данъчна служба.

От общината напомнят, че плащането може да стане на касите в отдел „Местни данъци и такси" в сградата на общината на бул. „Славянски" №17. Работното време е от 08.30 ч. до 18.30 ч., без прекъсване. За улеснение на гражданите задълженията могат да бъдат платени на място и чрез ПОС терминални устройства. Дължимите суми гражданите могат да платят и на изнесените работни места в кв. „Дивдядово" и кв. „Боян Българанов". Тяхното работно време е от 07.30 до 17.30 часа с почивка от 12.00 до 14.00 часа всеки работен ден от понеделник до петък.

Налозите могат да се заплатят и по банков път по сметката, обявена на сайта на община Шумен – www.shumen.bg

Данъкът за недвижимите имоти и данъкът за превозните средства може да се внесе на два пъти – до 30 юни и до 31 октомври. Платилите цялата сума до 30 април ще получат пет процента отстъпка. От общинската данъчна служба отново припомнят, че през 2017 година няма промяна на ставките за облагане. От 1 януари 2016 година обаче има промяна в последователността на погасяване на вземанията. Съгласно чл. 169, ал. 3а от Данъчно процесуалния кодекс задълженията се погасяват по реда на възникването им, т.е. започва се от най-старото в годините назад.