Стартира акция „Зима”, проверяват за изправност на оборудването и нарушения на пътя
Стартира акция „Зима”, проверяват за изправност на оборудването и нарушения на пътя / netinfo

Традиционно организираната от полицията акция „Зима" ще се провежда през целия месец ноември, съобщиха по време на пресконференция от ОД на МВР-Шумен.

Месецът ще бъде тематично разделен на три, като от 1 до 8 ноември тематиката на акцията ще бъде „С безопасно пътно превозно средство", от 9 до 22 ноември - „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя", а от 16 ноември до края на месеца - „Безопасно шофиране през зимата".

Три от дните ще бъдат обявени за такива без жертви. Това са 6 ноември - без велосипедисти, жертви на пътя, 15 ноември ще е посветен на пешеходците, а 27 ноемри е отреден за водачите и пътниците в моторни превозни средства, жертви на пътя.

По време на кампанията служители на сектор „Пътна полиция" ще извършват оглед на състоянието на пътните настилки, ще се проверяват и вертикалната сигнализация и хоризонталната маркировка на пътните участъци. Проверка ще бъде извършена и на осветеността на пътната мрежа в участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия.

Тази година акция „Зима" се провежда съвместно с Българския червен кръст и Съюза на българските автомобилисти.

В Диагностичния център на СБА ще извършва преглед на осветителните системи, антифриза и гумите на автомобилите. Това ще се случва между между 1 и 12 ноември.

Инсп. Мирослав Миронов от „Пътна полиция" допълни, че по време на акцията ще се проверява дали пътните превозни средства и зимното оборудване са в изправност, както и дали водачите и пешеходците спазват правилата за движение на пътя.

Пламен Петров, директор на БЧК- Шумен, от своя страна даде кратки препоръки на участниците в движението при възникване на кризисна ситуация. Той посъветва движението при ниски температури да се извършва с достатъчно гориво, зареден телефон, радиоапарат, въже, лопатка и фенерче. „Гумите трябва да не са много напомпани и задължително да са им поставени вериги", припомни той и препоръча използването на първокласни пътища.

751 пътнотранспортни произшествия са възникнали от началото на годината до края на месец септември тази година на територията на ОД на МВР- Шумен. 91 от тях са тежки. Загинали са 10 души, а 81 са ранени.

Сравнено със същия период на миналата 2014 година, общият брой на произшествията се е увеличил с 47. Тежките са намалели и са с три по-малко. През 2014 година на територията на ОД на МВР- Шумен са регистрирани 703 произшествия, с 8 загинали и 86 ранени.

След изготвения от сектор "Пътна полиция" анализ става ясно, че тази година в Шуменско броят на убитите пътници е 5, което съставлява 50% от общия брой на загиналите от произшествия, ранените водачи са 41 или с други думи 50, 6 % от всички ранени.

През 2014г. на територията, обслужвана от ОД на МВР, най-голям е броят на убитите водачи 5 (30%) и на ранените водачи 39(45,3 %).

През 2015 г. и в регионален, и в национален мащаб се запазва тенденцията по отношение на пешеходците. Най-уязвимата група са пешеходците над 64-годишна възраст. В тази възрастова група през първите девет месеца на годината е загинал един пешеходец и други петима са ранени. В групата от 25 до 64 години е загинал един пешеходец, други 4 са ранени.

През януари са загинали двама души, смъртта си на пътя през април са намерили трима, други трима са починали при произшествие през месец септември. Най-много са ранените пешеходци през месец януари- 14, през април са били 13. През месец юли след катастрофи са ранени 11 души. От началото на година до края на септември са установени 15 986 нарушения, с 3687 по-малко от миналата година. За нарушение на ЗДвП са санкционирани 64 пешеходци.