ОИЦ-Шумен
ОИЦ-Шумен / netinfo

Общата стойност на проектите, спечелени в Шуменско по различните оперативни програми на Европейския съюз от старта на новия програмен период през 2014-та до сега са 114,920 млн. лв. за 113 проекта.  Разплатени до момента са 45,738 млн. лв., посочиха от Областния информационен център. 

42 от проектите са с бенецифиент общинските администрации в областта, а останалите са спечелени от фирми.

Можем да кажем че 2018 година не е била особено активна по одобряване на проектите и за област Шумен те са 12 по всички оперативни програми, каза Ирена Стефанова.

ОИЦ-Шумен
netinfo

Шумен е на второ място по брой проекти в Североизточния регион. Областта попада след Варна, но преди Добрич и Търговище. Около 3000 души са търсили консултации за кандидатстване по проекти в Областния информационен център.

Галина Минчева посочи, че най-често задаваните въпроси са били възможностите за саниране на многофамилни сгради със средства от Еврофондове или националната програма. Особено за нац. Програма бяхме полезни, защото при нас се подаваха проектите на хората през всичките тези години, допълни тя.

Центърът ще продължи да работи и да консултира граждани и фирми за възможностите за кандидатстване по различните оперативни програми и през следващите 3 години. Очаква се община Шумен ще подаде документи за подсигуряване на дейността му с още 370 хил. лв. по ОП „Добро управление“.