Община Шумен
Община Шумен / netinfo

Община Шумен съвместно с културните институти в града организира мащабна програма, с която през 2019 година ще бъде отбелязана 120-годишнината от рождението на големия български композитор, диригент и педагог Панчо Владигеров. В инициативите, които ще преминат под мотото „Шумен и Владигеров“, ще се включат  Фондация „Панчо Владигеров“, Симфониета Шумен, Държавният архив, РИМ и музейният комплекс „Панчо Владигеров“, Шуменският университет и Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. „Целта ни е да излезем от рамките на град Шумен, да обединим всички, които са съпричастни по отношение на честванията, да си партнираме с тези, които обичат класическата музика, да поканим гости от страната и чужбина, свързани с творчеството и личността на Панчо Владигеров“. Това съобщи на пресконференция в общината днес зам.-кметът по образование и култура Найден Косев.

13 март – рождената дата на Панчо Владигеров  –  има специално място в културния календар на общината“, припомни зам.-кметът по образование и култура. Макар да не е роден тук, Панчо Владигеров споделя, че през целия си творчески път, че е свързан с нашия град. Нарича Шумен моят роден край, признава, че оттук черпи своето вдъхновение и нарича това вдъхновение „шуменско, което значи, че и българско.“ Първото му докосване до музиката е тук. Оттук тръгва и неговият път в голямото изкуство.  За поредна година на този ден в Шумен се организират събития с национално значение – концерти, изложби, срещи с близки и ученици на Владигеров с амбицията да се популяризира името и творчеството  на един от най-изтъкнатите представители на българската музикална култура.

Община Шумен
netinfo



Основният двигател за популяризирането на делото и творческото наследство на Панчо Владигеров е едноименната фондация, която организира и провежда международните и националните конкурси за пианисти и цигулари. Акцент в честванията е Международният конкурс за пианисти и цигулари „П. Владигеров“ – Шумен 2019. Той ще стартира на 27 май и ще продължи до 7 юни. Крайният срок за заявки е 15 март. В него няма ограничение за възраст, съобщи изпълнителният директор на фондацията Диана Дечева. Две международни журита ще оценяват участниците.

Програмата ще стартира на 13 март с ден на отворените врати в музейния комплекс „Панчо Владигеров“ и концерт – матине с деца. Идеята е малките посетители да разгледат музея, докато звучи музика на Владигеров. След това те ще се отправят към камерната зала, където ще се състои концертът-матине на деца-музиканти, обясни уредникът в музея Жана Томова. В деня ще бъде представена изложба от снимки и документи, свързани с живота и делото на композитора, които се съхраняват в Държавния архив в Шумен. Антония Панева, началник на архива в Шумен, съобщи, че сред най-интересните експонати са лични снимки от архива на семейството му и родословното дърво на рода Владигерови, изготвено от Марко Хаджиев. Кулминацията от празнични събития на 13 март е концертът на Симфониета Шумен, в който ще участват внуците на Панчо Владигеров Александър и Константин Владигерови, Христо Попов и Стоян Янкулов – Стунджи. Диригент на спектакъла ще бъде Калина Василева, която припомни един малко известен факт на широката публика. Панчо Владигеров е първият солист на оркестъра при одържавяването на състава през 1954 година.

По повод годишнината Шуменският университет „Еп. К. Преславски“ организира кръгла маса за студенти и докторанти „Творческото наследство на Панчо Владигеров: минало, настояще и бъдеще“, която ще се проведе на 13 и 14 март в къщата музей „Панчо Владигеров“. Шуменските училища също ще се включат в отбелязването на годишнината от рождението на големия български композитор с Владигеров час.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.