Шуменски университет
Шуменски университет / dariknews.bg
Първото в България състезание по стеганография и криптография за ученици ще се проведе утре в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

Началото е 10 часа, мястото – Музей на компютъра и лаборатория „Джон Атанасов” във Факултета по математика и информатика в Корпус 3.

Заявки за участие са подали 7 отбора от по трима души от Средно училище „Панайот Волов”, Средно училище „Сава Доброплодни” и Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Н.Й.Вапцаров” в Шумен.

Задачите в състезанието представляват последователност от забавни загадки, чиито отговори водят до финалният отговор. В тях по увлекателен начин са демонстрирани някои от базовите криптографски и стеганографски методи за скриване на информация, като субституционно и транспозиционно шифриране, текстова и визуална стеганография, шифриране с кодова книга и др.

Всеки от участниците ще получи сертификат, а класиралите се на първите три места – медали и предметни награди.

Състезанието е част от програмата на международния семинар по информационна сигурност ШУСТЕГ 2017, чието трето издание ще бъде открито утре в 9 часа в зала 309 на Корпус 1.

Темата му е „Скриване на информация в он-лайн социалните мрежи (OSN)”. Тематичните направления са „Приложни аспекти на стеганографията и криптографията в мобилните комуникационни устройства”, „Тематично съдържание на учебни дисциплини за ВУЗ в областта на стеганографията и криптографията”, „Фирмени продукти за стеганографията и криптографията”, „Безопасност в он-лайн социалните мрежи”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.